Foglalás
Bezár

Hamvas Béla Napok

2023. március 24. - 2023. március 26. Balatonfüred, Tagore sétány, Szőcs Géza Irodalmi Szalon
Hamvas Béla Napok
Az író géniusz nyomában – Hamvas Napok. A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet fizikai munkásként dolgozó, saját korában agyonhallgatott, máig szélsőségesen megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára emlékeznek Balatonfüreden.
A szellemóriás hagyatékát őrző, ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság idén is megrendezi a hagyományos Hamvas Napokat. A hagyományos megemlékezés után egymást követik a Hamvas szellemiségéhez kötődő programok. Koncerttel, kiállítással, irodalmi esttel idézik meg a városban a magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, Hamvas Bélát, a róla elnevezett Hamvas Napokon.

A Hamvas Béla Asztaltársaság hagyományos rendezvénye.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919-ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. Máig szélsőségesen ítélik meg az életművét, rajonganak érte vagy éppen elutasítják. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!
Google Naptárhoz adás

Kapcsolódó ajánlataink az esemény időpontjában

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!