Foglalás
Bezár

Egyedülálló sziklakatlan a Kéktúra mentén

2021. április 25. - 2021. április 25., 10:00

Az Úrkúti őskarszt területén az embernek olyan érzése lehet, mintha nem is Magyarországon járna. A Csárda-hegy oldalában található páratlan geológiai csoda ugyanis nem csak hazánkban, hanem az egész világon egyedülálló, és már csak ezért is megér egy kirándulást.

Ajkától 10 km-re, a Déli-Bakony lankáin találjuk Úrkút települést, ahol a mangánérc kitermelésekor bukkantak rá a jura kori sziklafalakra. A 100 millió éves őskarsztban tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták, a 2,2 hektár területű képződmény 1953 óta védett.

Úrkút dombokkal és erdőkkel határolt tiszta levegőjű település a Bakony déli részén, amely fejlődését elsősorban egykori üveghutájának, majd a 20. században mangánérckészletét feltáró bányászatának köszönhette. A volt bányaterület rekultivációjával alakult ki a térség egyik kiemelkedő természetvédelmi területe, a Csárda-hegyi őskarszt, amely a nevét a település határában álló 470 méteres magaslat után kapta. A lombok között megbúvó „gödör” közvetlen közelében halad az Országos Kéktúra nyomvonala, de a figyelmetlen vagy sietős léptű turisták akár el is mulaszthatják a pazar látványt nyújtó, a külszíni fejtésnek köszönhetően napvilágra került őskarszt pompás sziklafalait, mert a kék sávjelzésről azért néhány lépésnyit le kell térni hozzá, miután átkeltünk a település határában álló kis fakapun.

Az őskarszt nyáron kimondottan vadregényes, már-már dzsungelre vagy őserdőre emlékeztető környezetébe falépcsőkön lehet leereszkedni, de a hatalmas sziklafalai peremét is bejárhatjuk az itt vezető, alig egy kilométeres és hat állomásból álló tanösvényt követve. Szerencsére a bányászat során anno kerülték a robbantásos módszereket, kézi szerszámokkal dolgoztak, így napjainkig megőrződött az a látvány, amely a földtörténeti középidőben jött létre.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!